Do olendrów rejs na smaki

Rejs z Torunia do Wielkiej Nieszawki połączony ze zwiedzaniem Olenderskiego Parku Etnograficznego oraz posiłkiem z miejscowego rękodzieła kulinarnego przygotowanego przez Kuchnię Objazdową Niech Cię Zakole. 

Proponujemy Wam dzień w klimacie olenderskim:

Składowe: rejs Wisłą + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego+ posiłek z lokalnych specjałów. 

1. Po pierwsze – Wisła. Zapraszamy na  rejs z Torunia do Parku Etnograficznego w Wielkiej Nieszawce przez dwa zakola Wisły. Rejs odbywa się tradycyjnymi, drewnianymi łodzimi wiślanymi – batami. Podczas podróży zobaczycie na własne oczy skalę ingerencji holenderskich osadników – olendrów w nadwiślański krajobraz.

2. Po drugie – pierwszy w Polsce skansem poświęcony osadnictwu olenderskiemu. Zapraszamy do zwiedzania z przewodnikiem Olenderskiego Parku Etnograficznego w Wielkiej Nieszawce. Tam zobaczycie jak olendrzy przystosowali się do życia blisko wylewającej Wisły. 

3. Po trzecie – doskonałe jedzenie od serca! Na zakończenie zapraszamy na posiłek złożony z doskonałych, tradycyjnych potraw kuchni lokalnej odtworzonych przez Piotra Lenarta Kuchnia Objazdowa z grupy Niech Cię Zakole. Posiłek składa się z dania głównego oraz Kredensu Rodzimych Smaków, dostępnego w formie bufetu (dla mięsożernych i wegetarian). Jest to tz. rękodzieło kulinarne – dania są „prawdziwe”, przygotowane z lokalnie wychodowanych produktów. Uwaga – spożywanie potraw od Piotra Lenarta może spowodować, że otworzą się w głowie dawno zapomniane wspomnienia z dzieciństwa.

Kucharz wybiera danie główne, które Wam przygotuje – ze względu na sezonową dostępność najlepszych składników. Możecie spodziewać się jednego dania spośród wymienionych poniżej:

  • „Zakolec” czyli swojskie „rogalisko z kiełbą” lub burgerem – 230 g mięsa z sałatą marynowanymi warzywami i keczupem – własne, prawdziwe, uczciwe;
  • Pyry z jagnięcą tuszonką, sos jogurtowo – ogórkowy z czosnkiem i miętą
  • Pulpeciki wieprzowe po mennonicku w sosie cebulowym
  • Gołąbki z jagnięciną w gąszczu winno – pomidorowym z rodzynkami
  • Klopsiki z gęsiny na pęczotto z kapustą i żurawiną
  • Kotleciki sezonowe jarzynowe – sos śmietanowy lub pomidorowy – marynaty.
 

Aktualne i szczegółowe menu – Kredens Rodzimych Smaków i danie główne dostępne na STRONIE BISTRO NIECH CIĘ ZAKOLE.  

  • Rejs w jedną stronę + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego z przewodnikiem + posiłek Kredens Rodzimych Smaków i danie główne to koszt 160zł/ osoba. Rejs zajmuje ok. 0,5 godziny. Całość – dojście do Parku, zwiedzanie z przewodnikiem, posiłek – zajmuje ok. 4 godziny.
  • Rejs w dwie strony + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego z przewodnikiem + posiłek Kredens Rodzimy Smaków i danie główne to koszt 190zł/ osoba. Całość zajmuje ok. 5,5 godziny.

Usługa jest dostępna po wcześniejszej rezerwacji. Ze względu na dostepność atrakcji w Olenderskim Parku Etnograficznym prosimy nie planować wycieczki na poniedziałek.

Rezerwacje – telefonicznie: +48 735 386 375, via e-mail: flisacy@wolnawisla.

Dodatkowe informacje
  1. UWAGA! Przejście między Wisłą, a Olenderskim Parkiem Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce jest terenowe, ma kilkaset metrów, zajmuje około 15 minut.  Należy wziąć terenowe obuwie na drogę.
  2. Łodzie są otwarto pokładowe. Na wodzie jest chłodniej niż na lądzie, słońce mocniej pali, może spaść deszcz – prosimy ubrać się adekwatnie do pogody. 
  3. Sternik może mówić w języku angielskim, francuskim, rosyjskim, ukraińskim – po wcześniejszym uzgodnieniu.
  4. Na łodzi bezwzględnie należy stosować się do poleceń kapitana. 

Miejsce startu:

W celu rezerwacji zapraszamy do kontaktu: