wolnawisla.pl/ofert-dla-grup-zorganizowanych/do-olendrów-rejs-na-smaki
Do olendrów rejs na smaki
- Czas: 4 - 5,5h
- Cena: cena 160 - 190 zł
- dla grupy od 20 osób
Rejs z Torunia do Wielkiej Nieszawki połączony ze zwiedzaniem Olenderskiego Parku Etnograficznego oraz posiłkiem z miejscowego rękodzieła kulinarnego przygotowanego przez Kuchnię Objazdową Niech Cię Zakole.
Proponujemy Wam dzień w klimacie olenderskim:
Składowe: rejs Wisłą + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego+ posiłek z lokalnych specjałów.
1. Po pierwsze – Wisła. Zapraszamy na rejs z Torunia do Parku Etnograficznego w Wielkiej Nieszawce przez dwa zakola Wisły. Rejs odbywa się tradycyjnymi, drewnianymi łodzimi wiślanymi – batami. Podczas podróży zobaczycie na własne oczy skalę ingerencji holenderskich osadników – olendrów w nadwiślański krajobraz.
2. Po drugie – pierwszy w Polsce skansem poświęcony osadnictwu olenderskiemu. Zapraszamy do zwiedzania z przewodnikiem Olenderskiego Parku Etnograficznego w Wielkiej Nieszawce. Tam zobaczycie jak olendrzy przystosowali się do życia blisko wylewającej Wisły.
3. Po trzecie – doskonałe jedzenie od serca! Na zakończenie zapraszamy na posiłek złożony z doskonałych, tradycyjnych potraw kuchni lokalnej odtworzonych przez Piotra Lenarta Kuchnia Objazdowa z grupy Niech Cię Zakole. Posiłek składa się z dania głównego oraz Kredensu Rodzimych Smaków, dostępnego w formie bufetu (dla mięsożernych i wegetarian). Jest to tz. rękodzieło kulinarne – dania są „prawdziwe”, przygotowane z lokalnie wychodowanych produktów. Uwaga – spożywanie potraw od Piotra Lenarta może spowodować, że otworzą się w głowie dawno zapomniane wspomnienia z dzieciństwa.
Kucharz wybiera danie główne, które Wam przygotuje – ze względu na sezonową dostępność najlepszych składników. Możecie spodziewać się jednego dania spośród wymienionych poniżej:
- „Zakolec” czyli swojskie „rogalisko z kiełbą” lub burgerem – 230 g mięsa z sałatą marynowanymi warzywami i keczupem – własne, prawdziwe, uczciwe;
- Pyry z jagnięcą tuszonką, sos jogurtowo – ogórkowy z czosnkiem i miętą
- Pulpeciki wieprzowe po mennonicku w sosie cebulowym
- Gołąbki z jagnięciną w gąszczu winno – pomidorowym z rodzynkami
- Klopsiki z gęsiny na pęczotto z kapustą i żurawiną
- Kotleciki sezonowe jarzynowe – sos śmietanowy lub pomidorowy – marynaty.
Aktualne i szczegółowe menu – Kredens Rodzimych Smaków i danie główne dostępne na STRONIE BISTRO NIECH CIĘ ZAKOLE.
- Rejs w jedną stronę + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego z przewodnikiem + posiłek Kredens Rodzimych Smaków i danie główne to koszt 160zł/ osoba. Rejs zajmuje ok. 0,5 godziny. Całość – dojście do Parku, zwiedzanie z przewodnikiem, posiłek – zajmuje ok. 4 godziny.
- Rejs w dwie strony + zwiedzanie Olenderskiego Parku Etnograficznego z przewodnikiem + posiłek Kredens Rodzimy Smaków i danie główne to koszt 190zł/ osoba. Całość zajmuje ok. 5,5 godziny.
Usługa jest dostępna po wcześniejszej rezerwacji. Ze względu na dostepność atrakcji w Olenderskim Parku Etnograficznym prosimy nie planować wycieczki na poniedziałek.
Rezerwacje – telefonicznie: +48 735 386 375, via e-mail: flisacy@wolnawisla.
- UWAGA! Przejście między Wisłą, a Olenderskim Parkiem Etnograficznym w Wielkiej Nieszawce jest terenowe, ma kilkaset metrów, zajmuje około 15 minut. Należy wziąć terenowe obuwie na drogę.
- Łodzie są otwarto pokładowe. Na wodzie jest chłodniej niż na lądzie, słońce mocniej pali, może spaść deszcz – prosimy ubrać się adekwatnie do pogody.
- Sternik może mówić w języku angielskim, francuskim, rosyjskim, ukraińskim – po wcześniejszym uzgodnieniu.
- Na łodzi bezwzględnie należy stosować się do poleceń kapitana.
Miejsce startu: